Vihm, sõbrad, tiigid ning mõisaõunad …

Vihm, sõbrad, tiigid ning mõisaõunad …

Luke mõisapargi tiikidekaskaadi matk sai äsja läbi. Järelmatkamine on lubatud, soovitatud ja aktsepteeritud. Seda ilu peab ise nägema, sest Lukel on tõesti imeilus. Lukel on rahu, vaikus ja idüll. LIlled, õunad ja kohviku hõrgutised. Kes käisid, need teavad …

Kokku registreeris end 112 osalejat. Mehi taaskord rohkem, kui naisi ja seis on praegu juba 3:7 . Kahjuks pole naistele enam lootustki järgi jõuda .

Las ma jagan teile emotsioone:

  • Imeilus Luke mõisapark. Ja need väiksed kruusateed Unipiha ja Läti ümbruses, kuhu ei olnud ealeski varem sattunud, olid väga mõnusad.
  • Tore oli teadmisi juurde saada ja eriti tore oli matka kirjelduse juures leida ka tiikidesüsteemi taastamisprojekti inseneri meenutust rekonstrueerimisviisi valiku otsustamise kohta 🙂
  • Ilma sisse tallatud rajata oleks õige kivi leidmine vist tõesti väga keeruline olnud.

Täna aga algas juba uus matk ja esimene registreerijagi juba olemas.

Ilmatsalu paisjärv on Tartu linnas ja sinna pole pikk maa sõita. Rahulikult kulgedes ehk pool tundi – loodame, et osalejaid tuleb ohtrasti 😊.

1965. aastal valminud ja 1979. aastal esimest korda puhastatud Ilmatsalu järve sängis lõppes viimane rekonstrueerimistöö 2005. aasta sügisel, mille käigus lükati Ilmatsalu järvest buldooseriga ja kaabati kopaga ligi 70 000 kuupmeetrit muda. Suur osa väljavõetud mudast läks paisjärve saarte ümberkujundamiseks.

lmatsalu paisjärve maksimaalne sügavus on 1,5 meetri ümber. OÜ Nivoo tõstis välja vaid enam kui kahekümne aastaga settinud mudakihi, mis küündis kohati meetrini. Ehkki koos mudaga kadus järvede põhjast ka määratu mass taimejuuri, jäi osa neist paratamatult alles ning hakkas varsi-lehti kasvatama. Näete seda isegi.

Ilmatsalu paisjärve toidab Ilmatsalu jõgi. Ilmatsalu jõe ehk Haage oja pikkus on 23 kilomeetrit ning valgala 116 ruutkilomeetrit.

Enne Ilmatsallu jõudmist ületate kindlasti Tüki silla. Sillast vasemale jääb Tüki paisjärv – pisike, kuid siiski ülespaisutatud veekogu. Regulaator asub silla all. Märgake seda!

Kohustuslik on külastada ka linnutee matkarada ja linnuvaatlustorn, sest sealt leiate vastuse kontrollküsimusele. Küsimus on: ”Mitu trepiastet on vaatlustornil?”. (olgu mainitud, et vaheplatformile astumine on samuti aste.)

Kes ei pea paljuks, otsib üles RMK Tenno lõkkekoha.

Juba 26. septembril loosime vähemalt kaheksal matkal osalenud matkajate vahel välja jalgratta. Sinna on kvalifitseerunud juba 110 osalejat. Kahekümne kuuel on see reaalselt käegakatsutaval kaugusel.

Pisikesi auhindu jagub ka teistele.

Olge vaprad ja osalege enda rõõmuks!

Lisa kommentaar